středa, června 24, 2015

Karbenátky z červené čočky a pohanky

Na tyhle karbenátky nepotřebujete ani maso, ani vajíčko a ani strouhanku:)
Množství ingrediencí jsem házela od oka, ale pokusím se vám to nejvíce přiblížit.
Recept je super rychlý a taky sytý!




Na 8 malých karbenátků (2 porce) potřebujete:

cca 2 lžíce červené čočky
cca 3 lžíce loupané pohanky
2 menší mrkve
kukuřičná mouka (hladká)
1 lžíce lněných semínek
1 lžička chia semínek
1 lžička majoránky
pár lístků čerstvého oregána (nebo špetka sušeného)
špetka sušeného česneku (nebo 1/2 stroužku  čerstvého)
2 bílé konce z jarní cibulky + kousek zeleného stonku
sůl, pepř
olivový olej

Co teď:

Čočku a pohanku propláchněte ve studeného vodě  a spolu dejte vařit v poměru 1:2 asi na 10 minut. Po 5 minutách k čočce a pohance přidejte taky nakrájenou jarní cibulku.
Místo vajíčka bude pojivo lněné a chia semínko - nasypte semínka do malé misky/hrnku a zalejte cca 2-3 lžícemi vody. Promíchejte je a nechejte naboptnat a vytvořit "gel".

Mezitím si nastrouhejte mrkev nahrubo. Potom k ní přidejte směs ze semínek (až zhoustnou), a uvařenou čočku s pohankou. Přidejte koření, vše pořádně promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Od oka přidejte kukuřičnou mouku, tak aby byla směs tužší a daly se z ní tvarovat karbenátky. Vše pořádně promíchejte a vytvarujte malé bochánky, které ještě zlehka obalte v kukuřičné mouce.
Na troše oleje potom z každé strany na pánvi krátce opečte, tak aby dostaly jemnou zlatavou barvu.

Podávejte třeba s bramborami a hořčicí, tak jako já, a nebo jen se zeleninou.

Dobrou chuť!:)


 

Žádné komentáře:

Okomentovat