pondělí, května 25, 2015

Raw borůvkové mini cheesecakes

Raw dezerty jsou rychlé (pokud nepočítám máčení ořechů) a jednoduché.Nepotřebujete žádnou troubku, místo toho se vám ale bude hodit mrazák:) Díky tomu, že jsou veškeré ingredience raw, neztrácí ve výsledku žádné živiny a vitamíny!:) 
První raw dort/koláč jsem poprvé ochutnala v jedné z mých oblíbených pražských podniků. Na rovinu, ta cena je většinou docela přemrštěná, takže jsem sebrala veškerou svojí kulinářskou odvahu a pustila se do raw dezertu i domácích podmínkách.
Výsledek mě mile překvapil a sklidil spoustu chvály, takže věřím, že bude chutnat i vám.
Dejte se do toho!:)



Na 6 mini cheesecaků (forma na muffin) budete potřebovat:

Na spodní část:

1/2 hrnku sušených datlí
1/2 hrnku vlašských ořechů
špetku soli



Náplň:

necelou 1/3 hrnku kokosového oleje (rozpuštěného) - spíše méně
3/4 hrnku kešu ořechů (na 4 hodiny namočené ve vodě)
1/3 hrnku kokosového mléka (takový ten kokosový krém z plechovky)
1/3 hrnku agavé/nebo medu (dejte klidně míň, ve výsledku to bylo celkem dost sladké)

Toping

Borůvkový džem (s kousky borůvek)

Jak na to:

Nejprve si vytvoříme spodní vrstvu - sušené datle namočíme na 10 min do vody. Vlašské ořechy roxmixujeme na "mouku" a poté přidáme i datle (bez vody) a znovu společně rozmixujeme. Pokud bude hmota příliš mokrá, přidáme vlašáky (nebo naopak více datlí). Měla by se dát krásně vytvarovat koule, kterou poté rozdělíme do několika částí, kterými "vystleme" silikonové formy na muffiny. Pořádně tam směs vmačkejte a dejte poté na chvilku do mrazáku (než vytvoříte náplň).

Na fotce můžete vidět, že jsem si  nastříhala kousky pečícího papíru a vložila do košíku s vidinou, že potom půjde cheesecake lépe z košíčku vytáhnout - nedělejte to, papír akorát zvlhne a potom se roztrhne:) Košíčky jdou i tak po zmrznutí hezky vytáhnout.
Před podáváním nechejte chvilku venku při pokojové teplotě (už vytažené z formy) aby povolil. (nebo můžete nechat povolit i v lednici - podle toho, kdy chcete podávat).



Náplň -  z kešu zcedíme vodů a společně s ostatními ingrediencemi rozmixujeme v hladký krém.

 
Potom už jednoduše naplňte košíčky, a ozdobte jak jen chcete. Já použila kvalitní borůvkovou marmeládu bez přidaného cukru a kanadskou borůvky.


Dejte do mrazáku ztuhnout alespoň na 6 hodin. Pokud je nechcete sníst hned, vydrží tam i týden.
Z formy je vytáhněte hned, jak je dáte ven z mrazáku. Dokud jsou zmrzlé, jdou ven lehce.




Tip 1: Před mixováním krému dejte kokosové mléko na hodinku do lednice - tuk se oddělí od kokosové vody a když jej poté do směsí použijete, bude to více krémové.
Tip 2: Na spodní vrstvu je fajn vlašské ořechy na sucho opražit na pánvi, budou krásně vonět a i jejich chuť bude výraznější (ovšem potom už nebudou raw:) )
Tip 3: Pokud vám zbyde kousek spodní vrstvy a krému, jednoduše to smíchejte dohromady, vytvarujte kuličky a obalte v kokosu! :)











Žádné komentáře:

Okomentovat